Четвер, 25.04.2024, 16:48
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Іванівської РДА

Форма входу
Меню сайту
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Головна » Статті » Матеріали колегії

Наказ від 23.05.2017 року № 70

Про стан організації харчування

у Балашівському та Шотівському

дошкільних навчальних закладах

 

На виконання наказу відділу освіти районної державної адміністрації від 23 лютого 2017 року № 17 «Про перевірку стану організації харчування у Балашівському та Шотівському дошкільних навчальних закладах» в період з 18 по 19 квітня 2017 року здійснено перевірку закладів з даного питання.

Окрема увага у закладах приділена виконанню статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах від 17 квітня 2006 року № 298/227 (далі – Інструкція), постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах». З 01 січня 2016 року відповідно до бюджетного запиту фінансовим управлінням районної державної адміністрації розраховано вартість харчування за один день в розмірі 22 грн, з них батьки згідно з чинним законодавством сплачують 40 %.

Дві дитини учасників АТО та одна дитина із малозабезпеченої сім’ї у Шотівському дошкільному навчальному закладі на 100 % звільнені від сплати за харчування, у Балашівському дошкільному навчальному закладі - одна дитина-сирота. Обрахування батьківської плати у Балашівському дошкільному навчальному закладі ведеться завідувачем, а у Шотівському дошкільному навчальному закладі - завідувачем по господарству згідно із щоденним меню.

Забезпечення дошкільного закладу продуктами харчування здійснює «Мале приватне підприємство «Ритм»» (м. Херсон) за заздалегідь поданими заявками.

Продукти харчування, які надходять до закладів, з лютого 2017 року не супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та на яких вказано термін реалізації, спосіб використання. Дані документи передаються до бухгалтерії комунального закладу «Іванівський районний центр по обслуговуванню закладів освіти, фізичної культури та спорту» в електронному вигляді і далі також в електронному вигляді розповсюджується серед дошкільних закладів, що не передбачено жодною інструкцією.

Заклади для керування в роботі мають необхідну інструктивну документацію з питань організації харчування, всі працівники обох закладів у листопаді 2016 року пройшли курс санітарного мінімуму, що підтверджено відповідними документами.

Заклади працюють за перспективним меню. У Балашівському дошкільному навчальному закладі використовується протерміноване меню на літньо-осінній період 2016 року. У Шотівському дошкільному навчальному закладі меню на зимово-весняний період 2016-2017 року затверджене Держпродспоживслужбою в Іванівському районі.

 

Для кожної страви у меню є технологічна картка її приготування, але на час перевірки у Балашівському дошкільному навчальному закладі вони, як і перспективне меню, були вже протерміновані, а у Шотівському дошкільному навчальному закладі знаходились на затвердженні Держпродспоживслужбою в Іванівському районі.

Документація з питань організації харчування у Балашівському дошкільному навчальному закладі ведеться завідувачем та медичною сестрою, посада якої (0,5 ставки) є у закладі, на якій за сумісництвом працює медична сестра ФАПу Чеботарь Л.О. Документація не в повному обсязі відповідає вимогам Інструкції з організації харчування дітей та потребує суттєвого доопрацювання: книга складського обліку не відповідає вимогам, замовлення продуктів здійснюється на окремих аркушах та не систематизовано, журнал бракеражу сирих продуктів не відповідає вимогам, журнал обліку відходів ведеться нерегулярно, журнал обліку виконання норм не ведеться. Журнал здоров’я працівників харчоблоку та журнал бракеражу готової продукції ведуться відповідно до Інструкції.

Майже вся необхідна документація є в наявності у Шотівському дошкільному закладі. Відповідальним за її ведення є завідувач господарством Овсянікова Г.Т. Заявки на продукти систематизовано в окрему книгу, журнали бракеражу сирої та готової продукції ведуться відповідно до Інструкції, журнал здоров’я працівників харчоблоку ведеться вірно та систематично, нещодавно розпочато ведення книги складського обліку. Але не ведеться облік виконання норм харчування дітей та зошит обліку відходів. Журнал температурного режиму холодильного обладнання ведеться нерегулярно, потребує заміни термометр.

Систематичний облік виконання норм необхідний для оцінювання ефективності харчування, що відображається у фізичному розвитку, відсутності захворювань та самопочутті дітей. У Шотівському дошкільному навчальному закладі відслідковується динаміка цих показників та заноситься вихователем до журналу антропометрії. Але взаємозв’язок між виконанням норм харчування, рівнем захворюваності, рівнем фізичного та нервово-психічного розвитку дітей у закладах не проводиться.

Аналіз виконання норм харчування за підсумками 2016 року у Балашівському дошкільному навчальному закладі становить 76 %. Значне недовиконання (нижче 50 %) по свіжих фруктах та цитрусових, рибі, молоці та кисломолочних продуктах. У Шотівському дошкільному навчальному закладі за аналогічний період відсоток становить 59 %. Значне недовиконання по овочах, фруктах свіжих та цитрусових, фруктах сушених, молоці та кисломолочних продуктах, сиру кисломолочному, сиру твердому, сметані, м’ясу та рибі – по всіх продуктах, що є основними складовими для повноцінного формування дитячого організму.

Також в закладах не ведеться С-вітамінізація страв.

В обох закладах з боку завідувачів недостатньо контролюється стан та організація харчування у закладах. Відсутні організаційні та поточні накази, які передбачені Інструкцією з діловодства у дошкільних навчальних закладах, не

аналізується ефективність харчування, дане питання не обговорюється в ході виробничих нарад, загальних зборів. Не приділено окремої уваги роботі з батьками у даному напрямку.

Робота з прищеплення дошкільникам санітарно-гігієнічних навичок ведеться вихователями обох дошкільних закладів у груповій кімнаті під час прийому їжі, коли проводиться сервіровка столів, чергування старших дітей.

Харчоблоки забезпечені достатньою кількістю посуду, систематично вилучається посуд з порушеним покриттям, надщерблений, не використовується пластмасовий посуд. У Балашівському дошкільному навчальному закладі у 2016 році за рахунок сільської ради здійснено часткову заміну кухонного посуду та повну заміну столового посуду. Потребують заміни кухонні дошки непромислового виробництва.

Приготування їжі у Шотівському дошкільному навчальному закладі здійснюється на електроплиті, у Балашівському дошкільному навчальному закладі використовуються піч та газ. Останній заборонено та є небезпечним для всіх учасників навчально-виховного процесу, витяжки немає. У Балашівському дошкільному навчальному закладі відсутнє холодильне обладнання, у Шотівському його в недостатній кількості. У Балашівському дошкільному навчальному закладі приміщення, пристосоване для приготування їжі у осінньо-зимовий період, не обладнане належним чином. В закладі немає проточної гарячої та холодної води.

На харчоблоках розміщені інструкції щодо правил миття кухонного посуду, перелік миючих засобів. Миючий засіб, який використовується на харчоблоках закладів - це кальцинована сода та для дезінфекції – «Жавель клейд».

У обох закладах є певний запас дозволених продуктів тривалого терміну зберігання. У Балашівському дошкільному навчальному закладі на час перевірки умови зберігання деяких продуктів були незадовільними: масло вершкове зберігається не в холодильнику, печиво у відкритій тарі. Овочі зберігаються в окремій коморі, але їх стан незадовільний (овочі потребують очистки).

У Шотівському дошкільному навчальному закладі облаштовано комору для зберігання овочів та сухих продуктів, але комора не захищена від природного освітлення. В холодильнику на харчоблоці Шотівського дошкільного навчального закладу продукти зберігаються в окремих контейнерах з відповідним маркуванням.

Добові проби в закладах відбираються та умови їх зберігання у Балашівському дошкільному закладі в зв’язку з відсутністю холодильного обладнання порушено.

Для забезпечення питного режиму у групах обладнано куточки.

Санітарний стан закладів та організація харчування систематично перевіряються відповідними органами санітарно-епідеміологічного нагляду.

У серпні 2015 року у Балашівському дошкільному навчальному закладі здійснено позапланову перевірку Генічеським міжрайонним управлінням Державної санітарно-епідеміологічної служби у Херсонській області, та виявлено ряд порушень, серед яких і порушення стосовно організації харчування. Окремі зауваження усунено, але більшість, які потребують значних матеріальних затрат: укомлектація закладу холодильним та технологічним обладнанням, забезпечення приміщення гарячою та холодною проточною водою, забезпечення приготування їжі на електроплиті - не вирішено. Клопотання завідувача закладу з цього приводу до голови сільської ради не задоволене в зв’язку з відсутністю коштів у сільському бюджеті.

У 2014 році аналогічну перевірку проведено і у Шотівському дошкільному закладі. Більшість рекомендацій стосовно організації харчування керівництвом на даний час виконано.

Виходячи з вищезазначеного, відповідно до рішення колегії відділу освіти районної державної адміністрації від 23 травня 2017 року № 2/2

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Вважати:

1.1. Задовільним стан організації харчування у Шотівському дошкільному навчальному закладі.

1.2. Недостатньою роботу щодо організації харчування у Балашівському дошкільному навчальному закладі.

2. Завідувачам дошкільних навчальних закладів: Балашівського - Сакальській Н.М., Шотівського - Супрун Л.О.:

2.1. Постійно мати на всі харчові продукти та сировину повний пакет супровідних документів, що засвідчують їх безпеку, якість та терміни реалізації.

2.2. Терміново розпочати ведення журнал обліку виконання норм харчування.

2.3. Систематично тримати на контролі стан організації та ефективність харчування дітей у закладі.

2.4. Відповідно до чинних вимог проводити С-вітамінізацію страв.

2.5. З 01 червня 2017 року організувати роботу з батьками з питань належного харчування дітей, профілактики захворювань, повноцінного фізичного та психічного розвитку, дотримання режиму дня у вихідні та святкові дні, гігієни харчування.

3. Завідувачу Балашівського дошкільного навчального закладу Сакальській Н.М.:

3.1. Терміново затвердити перспективне меню, технологічні картки в управлінні Держпродспоживслужби в Іванівському районі.

3.2. До 01 вересня 2017 року провести роботу по забезпеченню закладу проточною гарячою водою.

3.3. до 15 серпня 2017 року у приміщенні, пристосованому для приготування їжі у осінньо-зимовий період, встановити перегородки, що відокремлювали б окремі частини кухні.

3.4. У 2018 році провести роботу по забезпеченню харчоблоку необхідним технологічним обладнанням, достатньою кількістю столів для обробки продуктів.

3.5. Постійно приготування їжі здійснювати на електроплиті.

3.6. До 01 липня 2017 року провести заміну кухонних дощечок непромислового виробництва.

3.7. Постійно дотримуватись вимог до зберігання продуктів.

3.8. Систематично контролювати стан овочів та за потреби проводити їх очистку.

3.9. У 2018 рік провести роботу по укомплектуванню закладу холодильним обладнанням.

3.10. Привести документацію стосовно організації харчування у відповідність до вимог Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

4. Завідувачу Шотівського дошкільного навчального закладу Супрун Л.О.:

4.1. Постійно здійснювати контроль роботи холодильного обладнання.

4.2. Терміново забезпечити захист продуктів, що зберігаються у коморі, від природного освітлення.

5. Методисту методичного кабінету комунальної установи «Іванівський районний центр по обслуговуванню закладів освіти, фізичної культури та спорту» Кузьменко Н.М. у квітні 2018 року вивчити стан виконання цього наказу з подальшим розглядом на засіданні колегії відділу освіти районної державної адміністрації у травні 2018 року.

6. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

Начальник відділу освіти Л.І.Шикуленко

 

Категорія: Матеріали колегії | Додав: Відділ (23.05.2017)
Переглядів: 273 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Календар
Календари на любой год - Календарь.Юрец.Ру
Погода

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz