Про виконання статей 33, 35
Закону України «Про дошкільну
освіту» у Новосеменівському
та
Фрунзенському дошкільних
навчальних закладах На
виконання наказу відділу освіти районної державної адміністрації від 28 жовтня 2013 року № 142 «Про
організацію перевірки Новосеменівського
та Фрунзенського дошкільних
навчальних закладів з питання «Виконання статей
33, 35 Закону України «Про дошкільну освіту» щодо забезпечення
належного харчування дітей» здійснено
перевірку закладів з даного питання.
Окрема увага у закладах приділена
виконанню статті 35 Закону України «Про
дошкільну освіту» та постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року №
1591 «Про затвердження норм харчування у
навчальних та оздоровчих закладах». З 01 серпня 2013 року у
Новосеменівському дошкільному закладі встановлено плату за харчування для дітей
у розмірі 13,30 грн, з них батьки
сплачують 4 грн за один дітодень (30 % від зазначеної суми).
У Фрунзенському дошкільному
закладі виконкомом Фрунзенської сільської ради від 26 грудня 2012 року № 156
затверджена вартість харчування дітей, що становить 15 грн на день (найвищий
показник по району), із яких 30 %
сплачують батьки.
Забезпечення
Новосеменівського дошкільного закладу продуктами харчування здійснюється через продуктовий магазин приватного
підприємця Павленко Н.О. (договір від 28 січня 2013 року № 14). Усі продукти
харчування, які надходять до закладу, супроводжуються документами, що
засвідчують їх якість, та на яких вказано термін реалізації, спосіб
використання. Фрунзенською сільською радою затверджено одного постачальника на
продукти харчування – ПП Данілейко. Продукти закуповуються 1 раз на тиждень
(попри те, що інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних
навчальних закладах рекомендована частота завозу продуктів становить 2-3 рази
на тиждень) та доставляються власними силами. Час доставки становить 15 хв.
Але аналіз виконання норм
харчування показує, що систематичними є недовиконання норм по свіжих фруктах та
цитрусових, рибі (Новосеменівський дошкільний навчальний заклад), овочах, сметані,
сиру (Фрунзенський дошкільний навчальний заклад). Середній показник виконання
норм харчування у Новосеменівському дошкільному навчальному закладі за 2012 рік
становить 53 %, за І квартал 2013 року – 49,5 %; у Фрунзенському дошкільному
навчальному закладі за 2012 рік – 44,3 %,
за І квартал 2013 року – 65 %.
Оскільки в закладах немає
необхідного технологічного обладнання, то з меню виключені вироби з рубленого
м’яса, риби, сирники, картопляне пюре, підливи, пиріжки духові з сиром, салати
із свіжих, варених та квашених овочів, пельмені.
Документація та питання
організації харчування контролюються
завідувачами та періодично виносяться на розгляд в ході виробничих нарад.
Із обов’язкової
документації не ведеться зошит обліку відходів та книга складського обліку у
Фрунзенському дошкільному закладі. У Новосеменівському дошкільному закладі
потребує удосконалення ведення журналу бракеражу готової продукції (в
харчуванні дітей страви не зазначені в примірному меню), не ведеться журнал
санітарно-освітньої роботи, журнал виконання норм харчування, а також зошит
обліку відходів.
Не на достатньому рівні в
обох закладах ведеться профілактика паразитарних захворювань.
З 01 листопада до штату
Новосеменівського дошкільного навчального закладу вводиться посада медичної сестри, до цього
відповідальною особою за харчування в закладі була лише завідувач. У
Фрунзенському дошкільному закладі щорічним наказом «Про організацію харчування
дітей у дошкільному навчальному закладі» відповідальність повністю покладено на
завідувача.
Харчоблоки забезпечені
достатньою кількістю посуду, систематично вилучається посуд з порушеним
покриттям, надщерблений, не використовується пластмасовий посуд. Приготування
їжі здійснюється на електроплитах. У Фрунзенському дошкільному закладі
холодильне обладнання є в достатній кількості (холодильник, морозильна камера),
але не працює кухонна витяжка.
В окремій тарі
(контейнері) зберігається риба (за наявності), продукти приймаються та
зберігаються у тарі виробника з зазначенням терміну виготовлення та придатності.
Порушень щодо дотримання товарного сусідства не виявлено. Є певний запас
дозволених продуктів тривалого терміну зберігання (крупи, овочі, бобові,
фрукти).
Добові проби в закладах
відбираються та зберігаються згідно з вимогами.
Для забезпечення питного
режиму у групах обладнано куточки, де знаходиться кип’ячена вода, охолоджена до
кімнатної температури, яка змінюється 1 раз на добу, а також окремі чашки.
Мийний засіб, який
використовується на харчоблоках закладів, – це кальцинована сода.
На харчоблоці
Новосеменівського дошкільного закладу є проточна гаряча та холодна вода, але
потребує ремонту каналізаційна система. У Фрунзенському дошкільному закладі
проточна вода є нагальною проблемою. У закладі
води немає, працівники
користуються водою з крану
на подвір’ї, роблячи значний запас на тривалий період. У
зв’язку з цим посуд миється на кухні, куди постачається вода, а не у мийці в
груповій кімнаті. Немає належних мийних ванн для обробки посуду та продуктів харчування.
У квітні
2013 року у закладах здійснено планову перевірку Генічеським міжрайонним
управлінням Державної санітарно-епідеміологічної служби у Херсонській області,
на виконання рекомендацій якої розроблено ряд першочергових заходів для
покращення стану організації харчування дітей.
Перспективне меню у обох
закладах не затверджене Генічеським міжрайонним управлінням Державної
санітарно-епідеміологічної служби у Херсонській області.
Вихователі та помічники
вихователів, які беруть участь у харчуванні дітей, ознайомлені з питаннями
гігієнічного та естетичного виховання дітей.
Виходячи із вищезазначеного, відповідно до рішення колегії
відділу освіти районної державної адміністрації від 26 листопада 2013 року №
6/1
НАКАЗУЮ:
1. Завідувачам
дошкільних навчальних закладів: Новосеменівського – Солодовнік Л.В.,
Фрунзенського – Прасоловій Н.І.:
1.1. Постійно:
1.1.1. Тримати на контролі стан виконання норм по всіх
продуктах харчування.
1.1.2. Вживати заходи,
спрямовані на профілактику паразитарних захворювань у дитячому середовищі.
1.2. Терміново привести у
відповідність перспективне меню та затвердити його у Генічеському міжрайонному
управлінні Державної
санітарно-епідеміологічної служби у Херсонській області.
1.3. До 30 листопада 2013
року привести документацію, що стосується організації харчування, у
відповідність до чинних вимог.
2. Завідувачу Фрунзенського дошкільного навчального
закладу Прасоловій Н.І. спільно з
виконавчим комітетом Фрунзенської сільської ради терміново вирішити питання
водозабезпечення дошкільного закладу.
3.
Методисту КУ «Іванівський районний методичний кабінет» Кузьменко Н.М. у жовтні 2014 року перевірити стан усунення недоліків,
виявлених в ході цієї перевірки, результати розглянути на засіданні колегії
відділу освіти районної державної адміністрації.
4. Контроль за виконанням
цього наказу залишаю за собою. Начальник відділу освіти
Л.І.Шикуленко |